Resepi Kuih Cek Mek Molek

Masukkan sesudu gula dan bentuk membujur. Kuih Cek Mek Molek adalah kuih yang biasa dibuat semasa saya kecil dahulu.

Kuih Che Mek Molek Try Masak Icookasia Youtube

Resepi Cek Mek Molek Cara Buat Cek Mek Molek CekMek Molek Kuih Tradisional Kuih Muih Kelantan Resepi LiNa Pg Monday March 18 2019.

Resepi kuih cek mek molek. Tambahkan tepung gandum tepung beras serbuk penaik dan garam. Kuih Cik Mek Molek ini berasal dari negeri Kelantan yang membawa maksud gadis yang cantik. Alang-alang kami baru turun dari Cameron Highland dan beli ubi keledek manis boleh la buat resepi cekmek molek ni.

Kalau sesiapa yang tak pandai nak makan kuih ni pasti akan cepat comot. Haa kuih cek mek molek ni memang famous di Kelantan dan sedap dimakan waktu panas-panas Perkongsian Resepi Sedap dan Mudah Setiap Hari Join group komuniti Kongsi Resepi Orang Suka kami di facebook untuk dapatkan update resepi menarik setiap hari. Cara nak buat pun kacang je.

Resepi Kuih Cek Mek Molek. Untuk membuat kuih cek mek molek ambil sedikit adunan bentukkan adunan di tapak tangan menjadi bulat. Kakwan Thursday April 09 2020 Edit this post.

Sekiranya tidak dimakan dengan hati-hati inti gulanya mudah tumpahmemancut. Kuih ini dibuat daripada ubi keledek yang dilenyek dan dicampur dengan tepung gandum. Resepi Kuih Cek Mek Molek Kuih Cek Mek Molek adalah kuih yang cukup sinonim dengan negeri Kelantan.

Hahaha janganlah ada yang marah bila saya menulis begitu. Hari ini saya menyediakan kuih cek mek molek dalam keadaan tergesa gesa kerana saya mahu merakamkan video sebelum hari gelap. Bukan orang Kelantan kalau tak pandai buat kuih tradisi negeri Kelantan ini.

Angkat toskan dan buang kulitnya. Kuih Cek Mek Molek By Kak Wan Resipicitarasawan Bahan-bahan 500 gm ubi keledek oren 1 sudu teh garam 12 cawan tepung gandum 1 sudu besar tepung ubikayu 12 sudu teh baking powder. Kalau nak beli gula kereknise boleh klik link ni tau httpstproductlinkioa5jdp Bahan-bahannya.

Dapurmamasya Bahan 4 biji ubi keledek saiz sederhana 2 cawan gandum-tambah atau kurang sekiranya perlu gula secukupnya Cara Ubi direbus hingga lembut dan dikupas. Goreng dalam minyak panas yang banyak dengan api perlahan. Cara-cara untuk membuat kuih keria dan cek mek molek.

Saya makan kuih cek mek ini ketika berbuka puasa. Gambar2 ini dah lama ambilbuat byk cek mek sbb sekaligus utk pot luck. Siap request suruh buat lagi jadi kira berjaya la tu.

Sejak kecil lagi saya sudah pandai menyediakan kuih ini. Nak di kampung cek mek molek bukan hanya sebagai makanan. Nakkan resepi cek mek molek yang mudah serta teksturnya lembut rangup gebu serta sedap.

Hari ini ramai yang berpuasa Hari Arafah kerana ianya dapat menghapuskan dosa setahun yang lalu dan setahun akan datang. Nak buat kuih Cek Mek Molek lah. Tak herot berot sana sini.

Cek mek molek diperbuat daripada ubi keledek yang dilenyek dan tepung gandum sebagai adunan gula sebagai inti kemudian digoreng. Wpun mudah dan ramai dah tahu letak juga resepi utk koleksi dapurmamasya. Cek mek molek ini rangup di luar tapi sangat lembut di dalam.

Ia diperbuat dengan ubi keledek yang dilenyek dan tepung gandum sebagai adunan gula sebagai inti lalu digoreng. Jadi Dya terus buat kuih cek mek molek letak gula organik sikit kat dalam. Kalau nak tahu resepi ini berasal daripada negeri Kelantan.

Resepi Cek Mek Molek Yang Sedap dan Simple Resepi cek mek molek ni adalah kuih yang biasa di buat semasa kecil lalu. Awas gula panas jadi berhati-hati jika makan kuih cek mek molek semasa panas². Kuih ini kalau di kampung saya bukan saja dimakan sebagai hidangan petang tetapi juga sebagai kuih untuk sarapan pagi.

Resepinya mudah sahaja tetapi anda harus pandai mengagak sebanyak mana tepung yang perlu dimasukkan supaya kuih tidak menjadi terlalu lembik atau terlalu keras. Hari ini kami kongsikan pula resepi cekmek molek yang popular di Kelantan. Kuih tradisi yang terdiri daripada ubi keledek rebus yang dilenyek dicampurkan dengan tepung gandum untuk uli dan diisi dengan gula.

Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat Kuih Cek Mek Molek Labu ialah. Jika tidak dimakan dengan hati-hati inti gulanya senang tumpah atau memancut. Cek mek molek atau lebih dikenali sebagai cek mek merupakan sejenis kuih tradisional yang amat terkenal di Kelantan dan Terengganu.

Tujuan tepung tu hanya untuk bagi tekstur kuih tu terbentuk cantik. ASMR Cooking Recipe Resipi kuih cek mek molek. Kebiasaannya menggunakan ubi keledek oren yang direbus sehingga empuk dan cuma digaul bersama tepung gandum dan garam.

Cara Buat Kuih Cek Mek Molek Sedap Dan Lembut. Lecek keledek sehingga hancur. Bentukkan kuih cek mek molek.

Bahan utama untuk membuat kuih ini sudah tentu ubi keledek tepung gandum dan gula. Maklum bahan bahannya mudah. Aku confident nak kongsi resepi Kuih Cek Mek Molek ni dekat blog sebab Kuih Cek Mek Molek Labu aku mendapat pujian dari anak aku.

Kuih Cek Mek Molek Oleh. Dya lebih suka letak sikit je tepung. Tak perlu terlampau banyak tepung sebab nanti manis keledek tu hilang dan kuih pun jadi keras nanti.

Kadang kadang arwah my father tanam sendiri jer ubi keledek tu. Resepi Cek Mek Molek kuih tradisi kegemaran ramai yang berasal dari pantai timur. Alhamdulillah pagi ni mencuri sedikit waktu untuk buat n3 blogTapi resepi recycle jerIaitu Kuih Cek Mek MolekBila buka blog dan cari n3 terdahulu Ya Allah.

Rebus keledek sehingga empuk. Cara buatnya pun mudah sangat tak banyak bahan dan macam-macam rempah cukup ubi dan gula sahaja. Kategori Resepi Kuih Muih Kuih Cek Mek Molek.

Kuih ini digelar sedemikian kerana rupanya yang licin dan bentuknya yang panjang dan bujur.

Kuih Cek Mek Molek Wikipedia Bahasa Melayu Ensiklopedia Bebas

Resep Indonesia Pilihan Kuih Cek Mek Molek

Resepi Kuih Cek Mek Molek Gebu

Resepi Cek Mek Molek

Hanya 4 Bahan Buat Cek Mek Molek Kelate Sedap Make Panas Panas Gula Tubik Meleleh Mingguan Wanita

Kuih Tradisi Cek Mek Molek Qasey Honey

Resepi Kuih Cik Mek Molek Rangup

Resipi Kuih Cek Mek Molek Oleh Azizah Mansor Cookpad

Kuih Che Mek Molek Kelantan Youtube

Resepi Kuih Cek Mek Molek Mat Gebu

Resepi Kuih Cek Mek Molek

Resepi Kuih Cek Mek Molek Gebu Copd Blog V

Resipi Kuih Cek Mek Molek Kelantan Resepi Kek Puding Facebook

Resepi Cek Mek Molek Kuih Jenama Kelantan Resepi Mok

Facebook

Resepi Cekmek Molek Dengan Tips Elak Pecah Best Sangat

Amie S Little Kitchen Kuih Cek Mek Molek

Resepi Kuih Cek Mek Molek

Cek Mek Molek Malaysian Food Asian Snacks Yummy Food


You have just read the article entitled Resepi Kuih Cek Mek Molek. You can also bookmark this page with the URL : https://www.malaysiatoday.online/2021/03/resepi-kuih-cek-mek-molek.html

Belum ada Komentar untuk "Resepi Kuih Cek Mek Molek"

Posting Komentar

Iklan Atas Artikel


Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel